Puur van vuur genieten

Prime rib roast


recept volgt nog

recept volgt nog

Sate ajam ofwel kipsate met overheerlijke boemboe door de satesaus

benodigheden 

1 kilo Kippedijen

satestokjes

houtskool birch en aspen

Marinade en satesaus benodigheden zie afbeeldingen.

atjar

bosui

gefrituurde uitjes

seroendeng

bananen bladeren 

 

 

Werkomschrijving

Neem de kippedijen en check ze even op vet randjes en pezen of bot. Snij ze hierna in blokjes van 2cm groot. Als je dit gedaan heb mix je de marinade die hieronder is afgebeeld.  Als dat is gedaan neem je de blokjes en leg ze hierin en mogen ze 4 uurtjes in de koeling. Over op stap 2 maak de boemboe mix voor de satesaus je kunt dit perfect zien in de video en ingredienten staan in de afbeelding hieronder. Bekijk de video goed het is een indische satesaus en je perfect voor op kip mooi zacht op smaak. als de boemboe klaar is fruit je hem aan in een drupje rijstolie en voeg de eetlepels pindakaas toe met beetje bij beetje volle melk. Als laatse gaat er de laatste eetlepel ketjap door en mengen we alles tot het een mooie gladde saus is. neem na 4 uurtjers de kip uit de koeling en rijg ze op je stokkies.

Steek je bbq aan en zet de temperatuur op 150 graden grill de sate op kleur en gaar ze daarna ff na indirect. Tot een kern van 76 c

selamat makan ofwel eetsmakelijk 

 


Pokebowl pulled chicken

pulled chicken saus (aziatisch)


Benodigdheden

Houtskool en rook chips

gesloten bbq

1komkommer

1avocado

1 bos radijs

1 blik edamame bonen

3 kippepoten

handje pinda,s 

shirataki noodles

wortel julienne 

perzik 

zwart maanzaad

peterselie

 

 

 


Werkomschrijving

Neem de chicken pro rub en zet de kippenpoten in deze verfijnde rub.Steek de bbq aan en doel op 120 graden voeg meteen je rookhout toe.  Als de bbq stabiel op 120 staat mag  de kip erop indirect garen we . Snij alle groentes en fruit in schijven blokjes of rolletjes. En kook alvast wat water. Als de kip op 76 graden is mag er gepulled worden dus trek het vlees van het bot af. Bot pezen en huid laten we achter!! mooi draadjes vlees willen we hebben.snij de groentes net als in de video lekker crea van rolletje tot schijfje. en neem de shirataki noodles giet deze af met kokend water. Hoogtijd om de pokebowl op te maken leg al je mooie groentes en fruit op de noodles met aan de andere zijde de pulled chicken. garneer met de saus en sesamzaad.

eetsmakelijk #verrektelekker

 

 

 

 

Carolina monster ribs


Benodigdheden

carolina monster ribs 

wat heb je zoal nodig:

1- st louis ribs dik bevleesd.

1 - gesloten bbq.

1 - Brandstof

1 - roomboter

1l - appelsap

1- appelazijn

aluminium folie

spicey chipotle bbq rub 

platte peterselie

recept voor de carolina mustard sauce staat hieronder in de recepten pagina.

 

 

 


werkomschrijving

Steek de bbq aan en doel op 110 graden we gaan lekker low en slow vandaag. als hij lekker brandt neem je de st louis ribs en onvlies ze. Daarna zet je ze in de spicey chipotle rub en als de bbq op temperatuur is dan kunnen ze er gelijk in. We hanteren de 3-2-1 methode dus de eerste 3 uurtjes heb je tijd voor de saus tussendoor in deze fase sprayen we de ribben om het half uur met half om half appelsap en appelazijn. Het recept voor de carolina mosterd saus staat hieronder op de pagina. Na 3 uurtjes kunnen ze ingepakt met een half kommetje appelsap en 5 a 6 klontjes roomboter. Pak ze goed in ik wikkel ze zeker 2 keer in het aluminium folie voor de zekerheid. Nu mogen ze 2 uurtjes terug in de bbq en ja op 110 graden.

ps Sprayen is dus niet meer nodig ze zitten ingepakt. Als de 2 uurtjes zijn verstreken mogen ze uit de folie en in de carolina mustard sauce gemopt worden rondom natuurlijk. nu gaan ze terug in de bbq om ze wat steviger te maken en de saus een beetje sticky te krijgen. na 30 a 45 minuten dien je ze op en ik heb er xpress wat saus overheen gegoten want dit is perfecte combinatie en ja natuurlijk wat fijn gesneden peterselie als garnering en kleur.

#verrektelekker eetsmakelijk

ps :hieronder staat het recept voor de saus

carolina mustard sauce

Carolina mustard sauce

Mexican shortribs/Jacobsladders


Benodigdheden

- Gesloten barbecue

- Houtskool acacia & binchotan

-Rookhout kersen chunks

- Shortribs 

- 2 el Chilipoeder

- 1 el Komijnpoeder

- 1 el gerookte paprikapoeder

- 2 tl gedroogde koriander 

- 1 el knoflookpoeder

- 1 el gedroogde oregano

-2 tl uien poeder

-1 el zwart kristal zout

-2 tl kurkuma

- 2 tl gemalen peper

- 6 pack corona bier

- garnering platte peterselie

- vleesthermometer 

- ijsberg sla 

- vloeibare kaas

-santa maria taco bakjes

-mexicaanse salsa op basis tomaat ui knoflook pezo mais

-witte mexicaansesaus op basis van creme fraiche

-guacomole

-bbq tools klem vleesvork 

 


Werkomschrijving

We nemen de shortribs en snijden het vet aan de bovenzijde eraf. Vervolgens zet je een scherp voorwerp punt van je mes of een spiesje onder de vlies aan de achter zijde vd shortribs peuter nu de vlies los en tek hem eraf. Een stukje keukenrol helpt je voor betere grip. hierna mix je alle kruiden samen en maak het goed fijn in je vijzel. hieropvolgend Steek je de bbq aan en doel je op 110 graden indirect .voeg je kersen chunk gelijk toe. zet onder het rooster een drippan gevuld met corona.als de bbq mooi rookt en op 110 staat dan gaan de ribben erin. Ik ga niet zeggen voor hoe lang want dat is per stuk anders ik ga uit van eindtemp 94 graden kerntemperatuur.Neem gerust tussen door dat laatse pilsje want het gaat uren duren. Eenmaal door de zone en die begint vaak rond de 68 a 70 c en eindigt ergens rond de 88 a 90 dan stop je op 94c en mag hij een half uur rusten. leg hem weg in een handdoek bijv wel ff aluminium folie erom heendoen. Het ligt eraan hoe je hem wilt opdienen anders kun je gerust de video even goed bekijken en het zo presenteren!! eetsmakelijk.


Brisket calzone burger


Benodigheden

Barbecue met pizza opstelling

pizza schep

deegroller

skillets

brandstof houtskool briketten pellets

fijn gemalen griesmeel

pizzabollen

handje verse spinazie

handje mozzarella 

handje cheddar

handje parmezaanse kaas fijn geraspt

brisket burger 

sweet paprika bbq rub

kastanje champignons

uien

olijfolie

 

 


Werkomschrijving

Steek de bbq aan en doel op 300 a 350 dometemp en meet ook op de steen want daar ligt de pizza op. (ik gebruik een infrarood meter hiervoor). We beginnen nu met de vulling snij voor 1 calzone 4 kastanje champignonnen fijn en verwijder alvorens de stammetjes. Vervolgens snij je een halve ui in dunne ringen. Neem de skillets en doe daar een halve eetlepel olijfolie in vervolgens neem je de burger en zet hem in de sweet paprika rub en hupsakee alles kan de bbq in bak het mooi gaar. Nu kan alles lekker afkoelen en nemen we de pizzabol en bewerken hem van binnen naar buiten nadat we het fijne griesmeel op ons werkblad hebben bestrooit. Druk met je duim in het midden en maak als het ware een putje en werk het langzaam naar buiten til het op en stretch rustig de pizza in model. Vervolgens als hij al een beetje op formaat is rollen we hem verder uit met de deegroller. Nu gaan we de vulling afronden en we mixen de 3 kaas soorten erdoor en bakken de spinazie kort aan in een skillet. Als de spinazie gaar is dan mag hij ook door de vulling.    Zo!!! de pizza gaan we nu opbouwen en we leggen de vulling aan een zijde vd pizza met de burger erin tenslotte moeten we hem nog kunnen dubbelklappen. Blijf met je vulling circa 2 a 2,5 cm uit de rand vd calzone. neem nu een kwast en een kopje water bestrijk de vrij gebleven randen en vouw hem dicht door met 2 handen het deeg op te tillen. Druk nu de randen dicht met je duim en begin van links naar rechts rustig dicht te vouwen plakt het niet genoeg dan weer even kwasten met water. Als dit allemaal geklaard is dan leg je nog wat griesmeel op je pizza schep en voila opscheppen maar. Hij kan dus je barbecue in maar kijk even goed of je steen op temperatuur is circa 300 a 350 en nog beter is een boventemperatuur om de bovenkant goed gaar te krijgen. Als hij eenmaal lekker in de warmte ligt loop dan niet weg maar draai hem gerust een keer in de rondte. als de calzone begint te bobbelen en donkere pitjes vertoont is hij volledig gaar!!. eetsmakelijk. #verrekte lekker

 

Beef rib fingers burnt ends


Benodigdheden

-Gesloten bbq

-Houtskool birch & aspen

-Beef rib fingers 

-1/2 kopje water

-grategoods all purpose rub en sweet paprika

- Afterdust fijn gemalen kruidenmengsel

-roomboter 5 a 6 klontjes

- garnering platte peterselie

-Carolina mustard sauce

-Aluminium folie

-Jack daniels whiskey

-eiken rook chunks @rookplankje

-Thermapen

 

 

 

 


werkomschrijving

Neem de beef rib fingers uit de verpakking en kijk ze na of er geen zilver vlies meer aan zit. snij waar nodig dit gewoon weg want dat blijft taai. neem de all purpose rub en zet de rib fingers in de rub. Neem de eiken rookchunks en zet ze 3dgn voor gebruik in de jack daniels whiskey. Steek vervolgens je bbq aan en doel op 110c dome temperatuur. steek vervolgens de eiken whiskey chunks tussen je houtskool.En leg het vlees op het rooster we gaan indirect garen/roken.na een 1,5 a 2 uur en een kerntemperatuur van circa 70 graden celsius. mogen ze eruit dn snijden we ze in blokjes (burnt ends). Nu doen we ze in een bak of ovenschotel en doen hierbij een goeie scheut water de 5 a 6 blokjes roomboter en een half kopje carolina mustard sauce. mix het allemaal even om en strooi je afterdust erover.Nu mag de aluminium folie erover en weer de bbq in. Als ze ondertussen 2 uur verder en je denk dat ze botergaar zijn test je dit met een probe als hij er zo in glijd dan zijn ze super mals en kun je ze mooi opdienen met een beetje platte peterselie en wat xtra bbq sauce eetsmakelijk.

De ultieme steak burger


Benodigdheden

-Bbq/grillring

-Burnhard burgerset

-Skillet

-gehaktmolen

-Cowboy steak

- bacon

-Steakrub

-Sla

-Tomaat

-Ui

-Missisipy comeback saus

- Boter

-cheddar kaas

-bbqsaus

-hamburger brioche bol

- burger prikker

 

 


werkomschrijving

Neem de steak en snij het bot eruit. Snij vervolgens het eventuele zilvervlies eraf. En maak gelijke blokjes en haal ze 1 keer door de gehaktmolen meng er de steakrub doorheen 4 eetlepels. niet teveel want je wilt de smaak van deze ultieme steak nog proeven.leg ze in de koeling om ze mooi op te laten stijven. grill nu de bacon aan tot het mooi hard is en hak het fijn tot kruim. Ondertussen heb je de mogelijkheid om meteen de uienringen te bakken in een skillet. Nu kun je mooi de burger grillen rondom en ook de zijkanten. Want hij is mooi dik en meer caramelisatie op je vlees geeft meer smaak.leg de cheddar kaas erop en zet er zo,n mooie dome vd burgerset eroverheen om de kaas te laten smelten.

We beginnen met bouwen vd burger en nadat je het brood bestreken heb met boter en even aan getoast heb leg je het onderkantje neer met daarop de sla en een beetje missisipy comeback saus.Nu mag de burger met de kaas erop. En we leggen hierop de gebakken uienringen en bestrooien het met bacon kruim.vervolgens kansas city red bbq saus en de bovenkant kant erop met je fantastische prikker.

eetsmakelijk 

 


pork t-bones & binchotan

 


Benodigheden

-Binchotan & acacia houtskool

- BBQ

- Kolenstarter

- Pork T-bones 

Marinade:

- 3 eetlepes soya (kikkoman)

-2 geperste tenen knoflook

-1 theelepel gemalen gember

-1,5 theelepel basterdsuiker

-1/2 theelepel gemalen peper

-1/2 theelepel honing

-1/2 theelepel sambal

- 4 eetlepels witte wijn sauvignon blanc

-Garnering: sesam zaad

 

 


Werkomschrijving

Neem de binchotan en zet ze staand in de kolenstarter vul deze aan met acacia. Steek dit aan met aanmaakblokjes en laat het zeker een uur branden vul continu de aanmaakblokjes bij waar nodig . Het moet echt continu goed branden de bichotan is nogal hard en eigenwijs . Neem ondertussen de t-bones en mix de marinade. Ik had de marinade 24 uur laten staan om beter op smaak te komen maar als de tijd niet anders is kan het ook vlugger. dus hupsakee alles in een ziplock zak en de koeling in voor 4 uurtjes. Als alles na 4 uurtjes gereed staat grill je de t-bones kort aan elke keer goed draaien want de binchotan is xtreem heet. En dan grill je ze geleidelijk aan. Bij een kerntemperatuur van 70 gr zijn ze gaar dus kunnen ze eraf.  

Eetsmakelijk

 

 

Op een bedje van rozemarijn gerookte kalkoenborst.In de greenmountaingrill


Benodigheden

1- kalkoenborst met huid (sherwoodfoods)

8 - bosjes rozemarijn

1 all purpose rub & sweet paprika rub (grategoods)

1 ready togo allbrine herbs (grategoods)

----------------------------------------------------------------------------

tools:

gesloten bbq 

injectie vleesnaald

thermometer

bbq tang spatel

 

 


werkomschrijving

Men neemt de hele kalkoenborst en druk met u handen tussen de huid en het vlees. Maak de huid los en rol hem rustig op. Aan het eind klapt u hem over de dikke kant heen. Nu gaan we injecteren en spuit de allbrine om de 2 a 3 cm in de kalkoenborst. Dip de borstdroog en rub nu de filet netjes in de allpurpose rub. Klap nu de huid weer terug om de filet heen en maak de buitenzijde van de huid goed droog. Rub deze zijde ligt in de sweet paprika rub. En leg hem weer even in de koeling want we gaan de bbq aansteken. Ik gebruikte een pelletsmoker maar enige andere bbq kan ook prima zoals een kamado bijv maar deel hem wel indirect in en met rookhout toegevoegd. stel de bbq in op 120 graden. Laat hem lekker op temperatuur komen. Neem de rozemarijn maak hiervan een bedje op je bbq rooster.vervolgens neem je de kalkoenborst en leg hem erop met de huid kant naar boven. Als ondertussen de bbq op 120 staat hupsakee!! nu gaan we starten dus alles mag in de bbq. Laat de temperatuur lekker op 120 staan tot we een kerntemp hebben bereikt van 60 a 65 graden. Oja we meten de kalkoen borst met 2 probes in het dikste gedeelte want dan weten we of hij echt gaar is overal. we garen rustig verder en dit duurt best wel een uurtje of 4 a 5 met zo,n groot stuk. als je dus de kerntemperatuur bereikt hebt van 60 a 65 dan gaat de bbq naar de 150 graden om de huid wat krokanter te maken. Bij een kerntemperatuur van 72 graden is de kalkoen borst klaar. neem hem uit de bbq en krabbel de oude rozemarijn even onder de borst vandaan.

Eet smakelijk tip: maak er cranberry saus bij een perfecte combinatie met aardappel roosjes en gegrilde groene asperges


Galbi korean grilled beefribs


overheerlijk en makkelijk om te doen koreaanse beef ribs


Benodigdheden

- Barbecue of plancha/ grillplaat

-circa 800 a 900 gram koreaanse beef ribs @sherwood

- 7 eetlepels soy saus

-3,5 eetlepels basterd suiker

- 2 eetlepels rijst wijn of mirin

- 2 eetlepels geraspte peer

- 2 eetlepels geraspte ui

- 1,5 eetlepel knoflook pasta

- 1/3 theelepel gember poeder

- 1/2 theelepel peper.

-olijfolie om te grillen 

- bosui garnering

 

- keukenfolie

-ovenschaal

 


werkomschrijving

Neem de koreaanse ribben en leg ze in de ovenschaal. meng de ingredienten voor de Galbi marinade en meng alles samen. Het is beter om deze even te laten rusten zodat de smaken mooi samentrekken een uurtje of 2 is al prima. giet nu de ribben helemaal in de marinade en trek de keukenfolie over de ovenschaal heen. overigens kan het ook prima in het vacuum of een ziplockzak. Leg ze nu voor 6 uurtjes in de koeling. en probeer een paar keer alles om te roeren dat het bovenste vlees ook op smaak komt. Als eenmaal de tijd is verstreken dan haal je ze uit de koeling en neem de ribben uit de marinade. Bewaar de marinade in een pannetje en kook dit nu licht in. Het is tijd om fikkie te steken stook de bbq op naar 180 graden en grill de ribben mooi op kleur blijf ze lekker draaien en kwast ze aan het eind nogmaals in de resterende marinade voor extra smaak. De bosui mag nu ook fijn gesneden worden en over de ribben als garnering eet smakelijk.

Spicey gefrituurde buffalo wings uit de barbecue/kamado.

 


Benodigheden

 -Kamado 

- Dutch oven ofwel gietijzeren pan

- Zonnebloem olie 

- Kippen vleugels

- Roomboter ongezout

- California hot bbq sauce.

-selderij

Brandstof Bestcharcoal birch & aspen.

 

 

BARBECUE TOOLS

olie schep 

vlees klem 

grote schaal 

 

 


Werkomschrijving

Vul je kamado met houtskool  voor een langere brandperiode. ( het duurt best lang voor de olie warm is). Deel je bbq indirect in en leg vervolgens een pizzasteen die groter is als je dutchoven bovenop je rooster. Zet daarop de gietijzeren pan. vul de pan met olie een cm of 4 a 5 diep. De pizzasteen onder de pan zal vlam in de pan doen voorkomen. laat het geheel oplopen tot 190 a 200 graden door het koude vlees zakt de olietemperatuur vanzelf uiteindelijk doelen we op 180 c. Doe voorzichtig en trek niet meteen de bbq open maar laat hem elke keer gaspen dus lift eerst 5cm daarna doorstoten tot hij openstaat dan vat hij eerst wat zuurstof en krijg je geen flair up!!. neem de roomboter en maak deze warm/vloeibaar als ondertussen de olie op temperatuur is dit (kun je gewoon meten met een vleesmeter). dan frituur je de vleugels tot ze een mooie kleurtje hebben en crispy zijn. nu kun je de boter en de california hot bbq saus in de schaal spuiten en roer alles om tot ze volledig bedekt zijn.de selderij eet je samen met de kip op. Ja het is een amerikaans gebruik ik sla dit over omdat ik geen selderij lust zou het zelf eens proberen.

eetsmakelijk 

 

Koud gerookte steak tartaar & deviled egg

wij laten zien hoe je dat gecontroleerd doet!!


Benodigheden.

Benodigheden voor 1 steak tartaar

;- 200 gram bavette

-1 hard gekookt ei

- 1/2 sjalotje

-  snufje peper & zout 

- 1 theelepel worcester saus rich en spicey 

- white allabamma saus

- 1 cracker 

- takje peterselie

- vleugje spicey chipotle bbq rub

- 1 rode peper

- veldsla

Tools:

- rookgenerator

-rookmot cherry

-grillmat

- kookring

-Mes en of vleesbijl

- spuitzak

-waxinelicht

-aluminiumfolie 

-2 bevroren koelelementen

-nitril hanschoenen

- platte spatel

-aansteker

-thermometer (thermapen)

 


Omschrijving.

we gaan beginnen!!  Trek alvast nitril handschoenen aan want we werken met rauw vlees dit is wel zo hygienisch . Neem vervolgens het rauwe vlees ofwel de bavette en snij het in kleine blokjes van 2cm. hanteeer de vleesbijl om het vlees fijn te hakken. Daarna voegt u een snufje peper en zout bij en 1 theelepel worcester saus. Als dit is gedaan snijd je het halve sjalotje fijn en voeg dit allemaal samen. meng dit allemaal goed (met de hand of blender) en druk het in de kookring ps druk aan de bovenzijde van de tartaar een holletje voor het ei wat erop gaat liggen . Zet het nu even in de koeling dan kan het ligt iets opstijven en heb je tijd om de bbq in te delen. Vul nu de rookgenerator met de cherry rookmot en steek hem aan met het waxine lichtje. probeer de rookgenerator zijlings van de steak tartaar te plaatsen om verhitting te voorkomen. als de rookgenerator ondertussen rookt mag je het waxine lichtje uitblazen en laten stollen. Neem nu de bevroren koelelementen en plaats deze naast de rookgenerator om de bbq laag in temperatuur te houden. leg het rooster erop en de deksel kan dicht oja vergeet niet je tartaar erin te leggen boven de koelelementen. nu wordt het tijd voor de vulling van het deviled egg. snij het ei doormidden en hou het eigeel apart. leg het halve ei naast de tartaar en rook dit samen gelijk op. 2 uurtjes geeft een lichte rooktint zou je van meer rook houden laat het dan gewoon naar wens langer staan. meng nu het eigeel half om half met alabamma white saus. snij het rode pepertje aan haal de zaadjes eruit en het witte vlees eruit maak het nu fijn en doe een half pepertje bij de vulling. dit geheel mag nu in de spuitzak. als de 2 uurtjes zijn verlopen spuit je het gerookte ei ofwel deviled egg vol. leg hem op de tartaar en steek een stuk cracker in de tartaar. strooi ligt wat spicey chipotle bbq rub erover (als after dust) en aan de zij wat sla.en garneer met een beetje fijn gesneden peterselie.

Eet smakelijk.

Hoe maak jij nou de beste spareribs ooit!!


Spare ribs 3-2-1

 

benodigheden:

-Chicken pro rub

-Kansas city red bbq sauce

-Appelsap

-Aardbeien jam

-Ongezouten roomboter

-Aluminium folie (dik)

-Brandstof quebracho @bestcharcoal

-Alder rook chunks @rookplankje.nl

-2 maal baby back ribs @sherwoodfood

-Tools: Gesloten bbq / kamado

-Drippan Bbq tangen en klemmen

-Silicone kwast Skillet

-plantenspuit


recept

 

omschrijving:

Neem de 2 spareribs en ontvlies ze door een sateprikker onder de vlies te steken op het bot en trek het vlies er vanaf. Trim nu alle kleine puntjes en losse fladders eraf. Nu neem de chicken pro rub en rub beide ribben rondom erin. Leg ze even terug in de koeling het is nu tijd om de bbq aan te steken. Vul de bbq met quebracho ofwel wit eiken en steek dit aan en als hij lekker brandt. Dan mag je 2 alder chunks nabij het vuur leggen stel je bbq nu indirect in en zet de drippan erin en vul de pan met water. Leg u roosters erin en sluit de bbq . Doel nu op 110 graden. Als de bbq op 110 graden staat mogen de ribben erin voor 3 uurtjes op 110 graden celsius. Wij gebruikten de thermapen smoke om op het rooster te meten zodat je precieus weet wat voor temperatuur er op het rooster zit. Nu mag je een planten spuit vullen met appelsap en spray de ribben om het half uur goed nat. Als er 3 uur is verstreken dan neem je het aluminium folie en trek er ongeveer 1 meter vanaf. Neem nu 2 gelijke delen boter en aardbeienjam en warm dit op in een skillet. Als dit een mooi glad geheel is dan haal je de ribben eruit en leg ze op de aluminium folie bestrijk de ribben met het warme goedje van jam en boter en giet ongeveer 1 groot borrelglas appelsap boven op de ribben (bovenkant is de botzijde). Pak nu de ribben in (zie de video) en 1 per pakketje. Leg ze beide terug in de bbq en gaar/stoom ze 2 uur door. Na een uur of twee en je kunt trouwens tussen door gerust ff kijken of ze al gaar genoeg zijn haal je ze eruit niet alleen uit de bbq maar ook uit de folie. Maak nu de kansas city bbq saus warm in de skillet en bestrijk de ribben ermee in. En natuurlijk gaan ze meteen weer op de bbq indirect op 110. Na 20 tot 30 minuten nogmaals bestrijken met de bbq saus en opdienen maar.


Langzaam gerookt aziatisch getint buikspek. Op de pelletsmoker.

Benodigheden Bbq saus:

kruiden ketchup/Curry 200 ml

Sesamolie 1 eetlepel

Kikkoman sojasaus 3 eetlepels

Witte bastardsuiker 50 gram

Gember 1 theelepel

Chilli poeder 1 theelepel

Knoflook 2 tenen

 

Garnering: sesamzaad

Vlees: 1,5 kilo buikspek

 

Tools:

Bbq & bbq gereedschap:

Sauskwast. Eventueel kersen rookhout.

Recept:

Neem een stuk buikspek zonder zwoerd. Wij gebruikten het buikspek van Belgisch pietrain varkensras van @sherwood. Trim de losse stukjes weg die voegen niks toe en zullen alleen maar uitdrogen. Als je hiermee gereed bent kun je het buikspek in de rub zetten half om half Grategoods sweet paprika rub & Spicey chipotle rub. Steek ondertussen de bbq aan en zorg dat hij op 110 gr indirect ingesteld staat. Wij gebruikten een pelletsmoker dus dan is rookhout overbodig maar als je een kamado gebruikt dan kun je gerust er een stukje kersen hout bij gebruiken. Leg het stuk buikspek in de bbq als de rub vochtig wordt en als het een beetje vastzit druk hem eventueel na het aanbrengen even met de hand aan. Laat nu de bbq zijn werk doen en zorg dat hij rond de 110 graden blijft staan. Als je een kerntemperatuur bereikt heb van ongeveer 75 graden mag je de bbq opstoken naar 250 graden. Om het buikspek even aan te grillen. Heb je een kamado dan zou ik eerder wachtte tot de kerntemperatuur op 80 a 82 zit. Omdat een kamado gewoon slecht terug in temperatuur te drukken is. Maar goed grill dus kort het buikspek aan tot de kleur die jij fijn vind. Neem vervolgens de zelf gemaakte saus en glace de buikspek erin. ( voor een pelletsmoker) Zet de bbq terug op een temperatuur van 110 graden en gaar hem nog even door naar 85 gr kerntemperatuur. Dit kan bij een kamado gewoon even kort buiten de bbq en leg hem ook echt kort terug want de suikers vinden deze temperatuur niet fijn en zullen een viezige smaak geven en hard worden. Als de 85 graden kerntemp is bereikt dan kan hij eraf en even laten rusten vervolgens lekker aansnijden en strooi het sesamzaad erover eetsmakelijk.

 


Smoked scotch egg op het middelpunt van nederland gerookt #ontour

 

Smoked scotch egg recept

Benodigheden :

- half om half gehakt 100 gram per bal.

-All purpose rub Grategoods.

-Ontbijtspek 2 plakken.

- Zacht gekoot ei

- Cheddar kaas

-Rookplankje beuken

-California hot sauce grate goods

-1 Snee maisbrood

-Garnering 1 rode ui augurk amsterdamse uitjes.

 

TOOLS/FUEL

-Gesloten barbecue

-Keukenfolie

-Bakpapier

-vlees thermometer thermapen

-Bestcharcoal Birch en aspen

-skillet 

-keukenmessen en bbq tangen

 

 

Scotch eggs

steek de barbecue aan en doel op 150 graden celsius direct boven het vuur. Neem de keuken folie en snij daar een groot stuk vanaf. Bedekt je werkblad met deze folie. Het is nu tijd voor het gehakt en masseer dit vlak gebruik eventueel een deegroller hiervoor. Maak dit plateau 5 mm dik. Rub nu de binnenzijde met de allpurpose rub. Neem het zacht gekookte ei en leg dit in het midden van het gehakt plateau. Masseer nu netjes het gehakt om het ei heen door het folie op te tillen aan een zijde. Druk alles netjes dicht en Vervolgens snij je het overige gehakt weg. Neem de gehakt bal in je handen en masseer hem goed rond druk alles stevig aan anders valt hij uit mekaar.Ondertussen grill je het ontbijtspek aan op de bbq in de skillet.En snij het hierna tot kruim. Terug naar de bal neem de all purpose rub en bestrooi nu de buitenzijde op een bakpapiertje gewoon lekker makkelijk gooi je zo weer weg en geen rommel.   Zo!!! het is tijd om de bal/scotch egg te roken dus op het rookplankje ermee en direct boven het vuur. Laat hem mooi gaar worden en bij 40 gr mogen er 2 cheddar kaas repen op gelegd worden. Rook/gaar de scotch egg naar 76 graden en klaar is kees opdienen maar.Wij hadden er wat toast bij geroosterd van maisbrood een top aanvulling voor dit gerechtje. leg de scotch egg op een mooi bord of plankje met de garnering ernaast bestrooi het met bacon kruim en natuurlijk een klodder california hotsauce!!!. Eet smakelijk OJA !! vergeet niet je toast erbij te leggen.

 




Kippelever met ui spiesjes

Benodigdheden:

8 kippelevers

2 ui

3 eetlepels Ketjap manis 

Scheut Olijfolie 

Water 

1 Knoflook teentje 

Peper zout

 

Allereerst kook je de lever 3 a 4min op middelhoog vuur dan krijgen ze een betere structuur niet zo korrelig. Spoel ze koud af en laat ze even rusten voor een half uurtje.zet je skillet op het vuur en een goeie scheut olie in de pan.

Snij de ui in partjes en maak er schijfjes van.

Bak ze mooi goudbruin in de olie .ik heb  Vervolgens in de olie die overgebleven is 1 teen knoflook geperst. En 3 eetlepels ketjap erbij in gedaan en op half hoog vuur circa 175 gezet. De levertjes mooi bij snijden geen losse kleine stukje en hoppa in de olie. Tot ze goudbruin  zijn niet erg lang een paar minuutjes ik kook erg op gevoel en zou zeggen 3 minuten .nu de spies voorzichtig opmaken. Om en om ui lever ui.

Ik heb mais brood geroosterd en er vierkantjes van gesneden daar steek ik de spiesjes in en bovenop als garnering mierikswortel. 

Eet smakelijk 

Er is geen video geplaaatst



Bacon courgette rolls

Ingredienten:

2 courgette

2 pakje ontbijtspek (rechtte repen)

1 Parmezaanse strooikaas

1 kipkruiden/rub 

1 flesje colasaus sausguru 

1 scheutje olijfolie 

 

Benodigdheden:

1 skillet

1kaasschaaf

1scherpmes

1 rolletje slagertouw

1 schaar 

 

Je neemt de courgette en schaaf  met de kaaschaaf vlakke lange repen tot je in het midden bent je stopt als je pitjes vd binnenkant gaat zien.

Nu Kwast je de reep in met olijfolie en bestrooi met de kipkruiden .

Vervolgens bestrooi je hem met de parmezaanse kaas.

Nu neem je 2 repen spek en leg ze in de lengte aan mekaar.

Hierbovenop gaat de courgette reep met de bestrooide kant omhoog

Tezamen rol je dit op tot een rolletje.

Het rolletje is nu 3 a 4 cm breedt.

Een mooi rolletje om op te binden .ik heb ze 2 maal opgebonden aan de buitenzijde niet aan de rand maarzo dat ik middendoor een mes kan halen.

Want dan heb je 2 mooie kleine rolletjes voor in de skillet.we doen een beetje olie in de skillet en vullen hem met de rolletjes tot we vol zijn .

Top het af met druppels colasaus en wat parmezaanse kaas en ik heb er een takje rozemarijn bij in gestoken. En nu komt het leukste gedeelte we steken de bbq aan indirect op 180 gr .

Voeg een beetje rookhout toe naar smaak. ik heb beuken snippers gebruikt. Maargoed daar kun je in kiezen wat jezelf wilt . Ik zou zeggen zet de skillet in de bbq en wacht 45 a 60 minuten tot het spek een mooie kleur heeft.

Ps bijt je niet vast op tijden het verschilt ook per type bbq gewoon de oogjes open houden daar leer je het meest van.

 

Eet smakelijk 

 

 

Co


Recept

Koud gerookte eieren

Recept

Portobella ree burger