Puur van vuur genieten


Koud gerookte steak tartaar & deviled egg

wij laten zien hoe je dat gecontroleerd doet!!


Benodigheden.

Benodigheden voor 1 steak tartaar

;- 200 gram bavette

-1 hard gekookt ei

- 1/2 sjalotje

-  snufje peper & zout 

- 1 theelepel worcester saus rich en spicey 

- white allabamma saus

- 1 cracker 

- takje peterselie

- vleugje spicey chipotle bbq rub

- 1 rode peper

- veldsla

Tools:

- rookgenerator

-rookmot cherry

-grillmat

- kookring

-Mes en of vleesbijl

- spuitzak

-waxinelicht

-aluminiumfolie 

-2 bevroren koelelementen

-nitril hanschoenen

- platte spatel

-aansteker

-thermometer (thermapen)

 


Omschrijving.

we gaan beginnen!!  Trek alvast nitril handschoenen aan want we werken met rauw vlees dit is wel zo hygienisch . Neem vervolgens het rauwe vlees ofwel de bavette en snij het in kleine blokjes van 2cm. hanteeer de vleesbijl om het vlees fijn te hakken. Daarna voegt u een snufje peper en zout bij en 1 theelepel worcester saus. Als dit is gedaan snijd je het halve sjalotje fijn en voeg dit allemaal samen. meng dit allemaal goed (met de hand of blender) en druk het in de kookring ps druk aan de bovenzijde van de tartaar een holletje voor het ei wat erop gaat liggen . Zet het nu even in de koeling dan kan het ligt iets opstijven en heb je tijd om de bbq in te delen. Vul nu de rookgenerator met de cherry rookmot en steek hem aan met het waxine lichtje. probeer de rookgenerator zijlings van de steak tartaar te plaatsen om verhitting te voorkomen. als de rookgenerator ondertussen rookt mag je het waxine lichtje uitblazen en laten stollen. Neem nu de bevroren koelelementen en plaats deze naast de rookgenerator om de bbq laag in temperatuur te houden. leg het rooster erop en de deksel kan dicht oja vergeet niet je tartaar erin te leggen boven de koelelementen. nu wordt het tijd voor de vulling van het deviled egg. snij het ei doormidden en hou het eigeel apart. leg het halve ei naast de tartaar en rook dit samen gelijk op. 2 uurtjes geeft een lichte rooktint zou je van meer rook houden laat het dan gewoon naar wens langer staan. meng nu het eigeel half om half met alabamma white saus. snij het rode pepertje aan haal de zaadjes eruit en het witte vlees eruit maak het nu fijn en doe een half pepertje bij de vulling. dit geheel mag nu in de spuitzak. als de 2 uurtjes zijn verlopen spuit je het gerookte ei ofwel deviled egg vol. leg hem op de tartaar en steek een stuk cracker in de tartaar. strooi ligt wat spicey chipotle bbq rub erover (als after dust) en aan de zij wat sla.en garneer met een beetje fijn gesneden peterselie.

Eet smakelijk.

Hoe maak jij nou de beste spareribs ooit!!


Spare ribs 3-2-1

 

benodigheden:

-Chicken pro rub

-Kansas city red bbq sauce

-Appelsap

-Aardbeien jam

-Ongezouten roomboter

-Aluminium folie (dik)

-Brandstof quebracho @bestcharcoal

-Alder rook chunks @rookplankje.nl

-2 maal baby back ribs @sherwoodfood

-Tools: Gesloten bbq / kamado

-Drippan Bbq tangen en klemmen

-Silicone kwast Skillet

-plantenspuit


recept

 

omschrijving:

Neem de 2 spareribs en ontvlies ze door een sateprikker onder de vlies te steken op het bot en trek het vlies er vanaf. Trim nu alle kleine puntjes en losse fladders eraf. Nu neem de chicken pro rub en rub beide ribben rondom erin. Leg ze even terug in de koeling het is nu tijd om de bbq aan te steken. Vul de bbq met quebracho ofwel wit eiken en steek dit aan en als hij lekker brandt. Dan mag je 2 alder chunks nabij het vuur leggen stel je bbq nu indirect in en zet de drippan erin en vul de pan met water. Leg u roosters erin en sluit de bbq . Doel nu op 110 graden. Als de bbq op 110 graden staat mogen de ribben erin voor 3 uurtjes op 110 graden celsius. Wij gebruikten de thermapen smoke om op het rooster te meten zodat je precieus weet wat voor temperatuur er op het rooster zit. Nu mag je een planten spuit vullen met appelsap en spray de ribben om het half uur goed nat. Als er 3 uur is verstreken dan neem je het aluminium folie en trek er ongeveer 1 meter vanaf. Neem nu 2 gelijke delen boter en aardbeienjam en warm dit op in een skillet. Als dit een mooi glad geheel is dan haal je de ribben eruit en leg ze op de aluminium folie bestrijk de ribben met het warme goedje van jam en boter en giet ongeveer 1 groot borrelglas appelsap boven op de ribben (bovenkant is de botzijde). Pak nu de ribben in (zie de video) en 1 per pakketje. Leg ze beide terug in de bbq en gaar/stoom ze 2 uur door. Na een uur of twee en je kunt trouwens tussen door gerust ff kijken of ze al gaar genoeg zijn haal je ze eruit niet alleen uit de bbq maar ook uit de folie. Maak nu de kansas city bbq saus warm in de skillet en bestrijk de ribben ermee in. En natuurlijk gaan ze meteen weer op de bbq indirect op 110. Na 20 tot 30 minuten nogmaals bestrijken met de bbq saus en opdienen maar.


Langzaam gerookt aziatisch getint buikspek. Op de pelletsmoker.

Benodigheden Bbq saus:

kruiden ketchup/Curry 200 ml

Sesamolie 1 eetlepel

Kikkoman sojasaus 3 eetlepels

Witte bastardsuiker 50 gram

Gember 1 theelepel

Chilli poeder 1 theelepel

Knoflook 2 tenen

 

Garnering: sesamzaad

Vlees: 1,5 kilo buikspek

 

Tools:

Bbq & bbq gereedschap:

Sauskwast. Eventueel kersen rookhout.

Recept:

Neem een stuk buikspek zonder zwoerd. Wij gebruikten het buikspek van Belgisch pietrain varkensras van @sherwood. Trim de losse stukjes weg die voegen niks toe en zullen alleen maar uitdrogen. Als je hiermee gereed bent kun je het buikspek in de rub zetten half om half Grategoods sweet paprika rub & Spicey chipotle rub. Steek ondertussen de bbq aan en zorg dat hij op 110 gr indirect ingesteld staat. Wij gebruikten een pelletsmoker dus dan is rookhout overbodig maar als je een kamado gebruikt dan kun je gerust er een stukje kersen hout bij gebruiken. Leg het stuk buikspek in de bbq als de rub vochtig wordt en als het een beetje vastzit druk hem eventueel na het aanbrengen even met de hand aan. Laat nu de bbq zijn werk doen en zorg dat hij rond de 110 graden blijft staan. Als je een kerntemperatuur bereikt heb van ongeveer 75 graden mag je de bbq opstoken naar 250 graden. Om het buikspek even aan te grillen. Heb je een kamado dan zou ik eerder wachtte tot de kerntemperatuur op 80 a 82 zit. Omdat een kamado gewoon slecht terug in temperatuur te drukken is. Maar goed grill dus kort het buikspek aan tot de kleur die jij fijn vind. Neem vervolgens de zelf gemaakte saus en glace de buikspek erin. ( voor een pelletsmoker) Zet de bbq terug op een temperatuur van 110 graden en gaar hem nog even door naar 85 gr kerntemperatuur. Dit kan bij een kamado gewoon even kort buiten de bbq en leg hem ook echt kort terug want de suikers vinden deze temperatuur niet fijn en zullen een viezige smaak geven en hard worden. Als de 85 graden kerntemp is bereikt dan kan hij eraf en even laten rusten vervolgens lekker aansnijden en strooi het sesamzaad erover eetsmakelijk.

 


Smoked scotch egg op het middelpunt van nederland gerookt #ontour

 

Smoked scotch egg recept

Benodigheden :

- half om half gehakt 100 gram per bal.

-All purpose rub Grategoods.

-Ontbijtspek 2 plakken.

- Zacht gekoot ei

- Cheddar kaas

-Rookplankje beuken

-California hot sauce grate goods

-1 Snee maisbrood

-Garnering 1 rode ui augurk amsterdamse uitjes.

 

TOOLS/FUEL

-Gesloten barbecue

-Keukenfolie

-Bakpapier

-vlees thermometer thermapen

-Bestcharcoal Birch en aspen

-skillet 

-keukenmessen en bbq tangen

 

 

Scotch eggs

steek de barbecue aan en doel op 150 graden celsius direct boven het vuur. Neem de keuken folie en snij daar een groot stuk vanaf. Bedekt je werkblad met deze folie. Het is nu tijd voor het gehakt en masseer dit vlak gebruik eventueel een deegroller hiervoor. Maak dit plateau 5 mm dik. Rub nu de binnenzijde met de allpurpose rub. Neem het zacht gekookte ei en leg dit in het midden van het gehakt plateau. Masseer nu netjes het gehakt om het ei heen door het folie op te tillen aan een zijde. Druk alles netjes dicht en Vervolgens snij je het overige gehakt weg. Neem de gehakt bal in je handen en masseer hem goed rond druk alles stevig aan anders valt hij uit mekaar.Ondertussen grill je het ontbijtspek aan op de bbq in de skillet.En snij het hierna tot kruim. Terug naar de bal neem de all purpose rub en bestrooi nu de buitenzijde op een bakpapiertje gewoon lekker makkelijk gooi je zo weer weg en geen rommel.   Zo!!! het is tijd om de bal/scotch egg te roken dus op het rookplankje ermee en direct boven het vuur. Laat hem mooi gaar worden en bij 40 gr mogen er 2 cheddar kaas repen op gelegd worden. Rook/gaar de scotch egg naar 76 graden en klaar is kees opdienen maar.Wij hadden er wat toast bij geroosterd van maisbrood een top aanvulling voor dit gerechtje. leg de scotch egg op een mooi bord of plankje met de garnering ernaast bestrooi het met bacon kruim en natuurlijk een klodder california hotsauce!!!. Eet smakelijk OJA !! vergeet niet je toast erbij te leggen.

 


Carolina mustard sauce


Kippelever met ui spiesjes

Benodigdheden:

8 kippelevers

2 ui

3 eetlepels Ketjap manis 

Scheut Olijfolie 

Water 

1 Knoflook teentje 

Peper zout

 

Allereerst kook je de lever 3 a 4min op middelhoog vuur dan krijgen ze een betere structuur niet zo korrelig. Spoel ze koud af en laat ze even rusten voor een half uurtje.zet je skillet op het vuur en een goeie scheut olie in de pan.

Snij de ui in partjes en maak er schijfjes van.

Bak ze mooi goudbruin in de olie .ik heb  Vervolgens in de olie die overgebleven is 1 teen knoflook geperst. En 3 eetlepels ketjap erbij in gedaan en op half hoog vuur circa 175 gezet. De levertjes mooi bij snijden geen losse kleine stukje en hoppa in de olie. Tot ze goudbruin  zijn niet erg lang een paar minuutjes ik kook erg op gevoel en zou zeggen 3 minuten .nu de spies voorzichtig opmaken. Om en om ui lever ui.

Ik heb mais brood geroosterd en er vierkantjes van gesneden daar steek ik de spiesjes in en bovenop als garnering mierikswortel. 

Eet smakelijk 

Er is geen video geplaaatst



Bacon courgette rolls

Ingredienten:

2 courgette

2 pakje ontbijtspek (rechtte repen)

1 Parmezaanse strooikaas

1 kipkruiden/rub 

1 flesje colasaus sausguru 

1 scheutje olijfolie 

 

Benodigdheden:

1 skillet

1kaasschaaf

1scherpmes

1 rolletje slagertouw

1 schaar 

 

Je neemt de courgette en schaaf  met de kaaschaaf vlakke lange repen tot je in het midden bent je stopt als je pitjes vd binnenkant gaat zien.

Nu Kwast je de reep in met olijfolie en bestrooi met de kipkruiden .

Vervolgens bestrooi je hem met de parmezaanse kaas.

Nu neem je 2 repen spek en leg ze in de lengte aan mekaar.

Hierbovenop gaat de courgette reep met de bestrooide kant omhoog

Tezamen rol je dit op tot een rolletje.

Het rolletje is nu 3 a 4 cm breedt.

Een mooi rolletje om op te binden .ik heb ze 2 maal opgebonden aan de buitenzijde niet aan de rand maarzo dat ik middendoor een mes kan halen.

Want dan heb je 2 mooie kleine rolletjes voor in de skillet.we doen een beetje olie in de skillet en vullen hem met de rolletjes tot we vol zijn .

Top het af met druppels colasaus en wat parmezaanse kaas en ik heb er een takje rozemarijn bij in gestoken. En nu komt het leukste gedeelte we steken de bbq aan indirect op 180 gr .

Voeg een beetje rookhout toe naar smaak. ik heb beuken snippers gebruikt. Maargoed daar kun je in kiezen wat jezelf wilt . Ik zou zeggen zet de skillet in de bbq en wacht 45 a 60 minuten tot het spek een mooie kleur heeft.

Ps bijt je niet vast op tijden het verschilt ook per type bbq gewoon de oogjes open houden daar leer je het meest van.

 

Eet smakelijk 

 

 

Co


Recept

Koud gerookte eieren

Recept

Portobella ree burger