Puur van vuur genieten

Bunny chow

Bunny chow recept

Bunny chow een heerlijke curry Die op vele straatfeesten gegeten wordt in afrika.

Benodigheden - Dutchoven - houtskool - gesloten bbq of stove - rookhout kersen.

Ingredienten: 2 varkensschenkels of oerhammetjes -2 handjes aardappels - 2 handjes wortels - 2 grote glazen water - 2 blikken cocosmelk - kruiden voor de curry zie de afbeelding - olijfolie - grategoods rub sweet paprika. 1 sjalotje

Werkwijze:

Om te beginnen steken we de bbq aan en stellen hem indirect in op 120 c. zometeen mag het rookhout erin maar eerst moeten we de schenkels trimmen.

We snijden de losse kleine stukjes eraf en alle vliezen mogen ook weg getrimmed worden. Dit doen we omdat we dan de rub (sweet paprika) rechtstreeks op het vlees aan kunnen brengen. En krijgt het vlees ook een lekkere smaak. Als je bbq ondertussen op 120c staat dan mag je kersen rookhout erbij in en gaan we indirect roken voor 1,5 uur. ik gebruikte in de video een stoven maar je kunt ook gerust verder met je gesloten bbq geen probleem. Als de 1,5 uur verstreken is mag de dutchoven op het vuur en we blijven op een lage temperatuur doorgaan. 

We nemen een scheutje olijfolie en die mag alvast in de Dutch oven. Als die lekker warm is gaat er een fijn gesneden sjalotje bij en die fruiten we lichtjes aan. Dan gaan we de smaakmakers (zie de afbeelding) samen met het sjalotje lekker opwarmen. Als je dit gedaan hebt en de smaken zijn allemaal los dan voegen we er ook nog een gedroogde zoete peper aan toe. Die snijden we trouwens wel eerst even fijn roer nu gaan we kort alles nog even door mekaar roeren en de blikken cocosmelk mogen toegevoegd worden. En om wat meer volume te creeren in het stoofvocht gaat er ook alvast een glas water bij. 

Nu de basis voor het gerecht redelijk klaar is en alles op temperatuur is gaan de schenkels in het stoofvocht en de deksel mag erop. 

Na aan een periode van ongeveer van 3 uur openen we de Dutchoven En kijken we of de botten eruit getrokken kunnen worden is dat nog niet het geval dan stoof je rustig verder. In ons geval was dit wel en plukken we het vlees gelijk even klein. 

Nu zijn we ongeveer 3,5 uur verder en gaan de rest vd groenten erbij dus 2 handjes geschilden aardappels en 2 handjes wortels. en ja!! de deksel mag ere weer op. kijk wel effe of het niet te dik geworden is anders giet je er alvast een glas water bij.

4,5 uur verder checken we of alles lekker zacht is en kan de bimi grof gesneden erbij in. We roeren gedurende dit 4,5 uur durende proces elk half uur wel even alles door mekaar. 

 

 

 

 


Gegrilde spare ribs

Gegrilde spare ribs

Een echtte bbq klassieker baby back ribs ofwel spare ribs. En ik kan je vertellen ik ben er dol op!!. Mede daarom probeer ik vaak variaties te maken en vooral deze mogen van mij standaard op me bord liggen. 

Zo hoor ik vaker om mij heen 6 uur met die 3-2-1 methode vind ik wel erg lang duren. Ik gaar ze dan sousvide en dat werkt perfect . Om eerlijk te zijn laat ik dat ff in het midden maar het zette mij dus wel aan het denken. Sousvide het laag in temperatuur garen van vlees in een vacuum pak. Opgewarmd in een bad van warm water.

Hmm dat moet ook anders kunnen dacht ik. En ja!! dat kan binnen 3 a 3,5 uur maar dat ligt aan de dikte vd spareribs. Om te beginnen maken we de kruiden pasta een avond van te voren. Zie de ingredienten foto hiernaast. Dit doen we omdat dan de smaken mooi vrij komen in de olie wel zo lekker toch.

Dan beginnen we en steken meteen de barbecue aan en delen hem indirect in. De temperatuur vd barbecue stellen we in op 80 a 85 graden. Als de bbq lekker op temperatuur komt kunnen we ondertussen de ribs op smaak brengen en inpakken.

Dus we kwasten de kruidenpasta ruim over de spareribs heen en pakken ze goed dicht in aluminium folie. Als ondertussen de bbq op 85 graden staat mogen de spareribs erin gelegd worden. En nu de deksel open staat en de ribs erin liggen  meet ik graag de temperuur op het rooster want daar ligt ook je vlees. En de temperatuur vd spareribs. Normaal vind ik het niet zo belangrijk Maar in dit geval wel want we gaan met de temperatuur vd bbq  tijdens het garen omhoog. We zijn gestart en de bbq gaat dicht.

Ik monitor met de thermapen smoke dus we weten precieus wat er gaande is. En als het eerste 1,5 uur verstreken is en de temperatuur zit op 82 c. Gaan we de bbq  temperatuur rustig laten stijgen. Naar ongeveer 110 graden.  Wees overigens niet bang dat het  vlees in het pakje verbrand of iets dergelijks ik heb express geen suikers gebruikt omdat die gauw carameliseren.

Bij een kerntemperatuur van 90 a 92 graden halen we de spare ribs eruit en gaan we direct grillen dus schuiven open en hop naar de 225 graden direct boven het vuur.

Dan komt nu uiteindelijk de laatste stap  pak de ribs uit en grill ze tot jou gewenste kleur. Ik hou van een krokantje maar heb jij een andere voorkeur dan doe je het op jou manier.

Als ik kijk naar de tijden had ik ze binnen 3 a 3,5 uur op het bord liggen maar dat is afhankeljjk vd dikte vd spareribs . 1 ding is wel zeker wij vonden ze. #verrektelekker.

Gevlinderd speenvarken

Gevlinderd speenvarken

Eigenlijk is het de droom van elke bbq fanaat een speenvarken op je bbq. Zo kan ik  je beloven dat het makkelijker is dan je waarschijnlijk denk. Ik zal het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. ps het is wel zo handig als je ook mijn video bekijk.

Benodigheden: Scherp mes - gevogelte schaar - Groot bbq rooster of betongaas -flinke gesloten barbecue - grote koelbox  

Ingredienten:

speenvarken 8 kilo - all purpose (grate goods) duketownsmokers rubs - all brine color (grategoods) -3 flinke handen vol rozemarijn - rookhout kersen - quebracho houtskool - grote plastic zak - Zakken ijs - emmertje met grote mopkwast - 5 glazen appelsap - 1 glas appelazijn - 1 glaasje worcestersauce

Bereidingswijze:

Om te beginnen neem je 10 liter water met 1 kilo allbrine color meng dit goed door mekaar en laat het even koken. zodat al het zout goed opgenomen wordt in het water en de smaken allemaal vrijkomen. laat dit afkoelen tot het echt koud is. Vervolgens vat je de koelbox en doe je er eerst een plastic zak in. Als je brine is afgekoelt kun je hem overgieten in de zak/koelbox . Mooi het eerste gedeelte is bijna klaar. Het speenvarken doen we nu nog niks aan en hij mag dus in de brine. Om te zorgen dat hij koel en volledig in de brine ligt knopen we de zak een beetje dicht en leggen de 2 zakken ijs erboven op. Deksel erop en klaar voor 48 uur pekelen.

Dan ben je ondertussen 2dgn verder en gaan we aan het mooie werk beginnen maar dan moeten we wel eerst ff trimmen/ vlinderen. Dus laten we gelijk starten leg het varken op zijn rug op je werkblad. We knippen met de schaar de borst door en het gedeelte tussen de achterpoten.

Dit zal best wel iets onwennig wezen de eerste keer maargoed. Je legt daarna beide handen op de ribben en druk ze wijdt uit mekaar dit geeft natuurlijk een beetje weerstand want zijn ruggegraat moet eigenlijk gebroken worden.  Je druk gewoon zo hard totdat je een paar keer knak hoort en hij gespreid blijft liggen.

Wat we overigens ook meteen doen bij de achterpoten inknippen en aandrukken. Het mooie hieraan is dat hij nu mooi open en wijds ligt te kijken omhoog en je alles goed kunt zien. Dus nu hebben we mooi overzicht en trimmen we de binnenkant gelijk maar even netjes bij .

Kijk goed of er geen dunne fladders hangen en haal die weg. Knip vervolgens de skirtsteaks weg die kunnen niet goed tegen een langere garing en zitten aan de top van de spareribs een vrij dunne lange reep vlees. Meestal zijn de randen van de buik ook wat dun dus die kun je ook gerust ff strak getrimmed worden. Kijk hem even goed na en droog hem ondertussen af. Dit doe je want dan hebben we meer grip op de vliesjes. En net als bij de spareribs peuter je de vlies los en trek je het met een keukenpapiertje eraf tot het vlees is ontbloot.

Als de binnenzijde mooi schoon en droog is kun je de hammen en de schouders ontbloten van het vel. En dan wordt het tijd dat we alle delen zonder huid en natuurlijk de binnenkant volledig in 2 lagen rub coaten. Laat dit lekker even rusten tot de rubs vochtig worden circa 30 minuten.

Neem het grote rooster of betongaas en knoop het varken vast dan kan hij niet door de warmte gaan kromtrekken en is hij makkelijk te tillen. Maar ook gaan we nog wat doen met de rozemarijn.

Eindelijk!!! de barbecue mag aangestoken worden en we gaan voor 120 graden indirect ingesteld. Wij doen het rookhout er meteen bij in en leggen 4 bakstenen op het rooster van de bbq. Vervolgens leggen we daartussen een bed van rozemarijn. Deel alles zo in dat het varkentje met rooster op de stenen ligt. Let wel op dat de schouders in de warmere zone liggen dan de beenhammen want de schouders moeten hoger in temperatuur eindigen. Sluit de barbecue en laat alles lekker op temperatuur komen. Gedurende deze garing zal de rozemarijn een heerlijke rooktint afgeven aan je vlees.

Nu hebben we mooi even de tijd om de moppingsaus te maken. Ik heb er 5 grote glazen appelsap 1 glas appelazijn en een klein glas worcester saus voor gebruikt. Meng het rustig door mekaar en als de rub op het varken vast zit beginnen we om de 45 minuten hem ermee in te moppen. Let wel op het is moppen/dippen niet strijken want dan veeg je de rub eraf. 

Afhankelijk van het gewicht van het varken maar bij een kerntemperatuur van 92c op de schouders en de beenhammetjes op 67c. is het varken gereed om aan te snijden. bij ons duurde het ongeveer 4,5 uur. 

#verrektelekker gepulled op een bolletje met coleslaw en barbecue saus. Of de ham in plakken nog ligt aangegrilled in je mac & cheese 

 

bbq team Partners in Q-rime


Check hier!! We laten het je gewoon zien hoe dat doe.