Puur van vuur genieten


Zoete ketjap biefstuk reepjes

Een makkelijk bijgerecht

Benodigheden 

1 Woksaus - 3 kogelbiefstuk - bosui - sesamzaad - grillpan - skillet - spicey chipotle (grate goods)

 

Soms zijn er dagen dat je weinig tijd hebt. En dan is een makkelijk en lekker bijgerecht ook zeker leuk om op de bbq te doen. We nemen een paar mooie kogelbiefstukjes in ons geval 3 stuks en snijden ze in dunne repen.

Vervolgens kruiden we ze in de spicey chipotle rub van (grategoods). Als we de repen klaar zijn is het tijd om de barbecue aan te steken. We gaan op hoog vuur grillen dus 200 graden is de temperatuur vd bbq. Ja direct boven het vuur.

Neem de grillpan!!, Ik gebruik het liefst een pan met gaatjes erin want dan slaan de vlammen rechtstreeks op je vlees en heb je echt dat bbq smaakprofiel. Kort & krachtig want de reepjes gaan zometeen ook nog in de woksaus.

Als ze een mooie kleur hebben gaan ze over in een dichtte skillet van gietijzer en gieten we de woksaus erbij in. Nu roeren we het even door mekaar. En laten dit kort op het vuur staan en snijden een handvol bosui fijn en strooien dit samen met sesamzaad over het geheel heen. We hebben het gegeten samen met nasi maar rijst met wokgroenten kan ook prima.   PS In de video hiernaast krijgt u een indruk van dit recept.

#verrekte lekker

 

 


Gerookte Runderschenkel bierstoof

Recept beschrijving

Gerookte runderschenkel bierstoof op de barbecue bij fire & food tv. Wat een heerlijk recept wat ik mocht vertonen voor dit prachtige magazine. Ja dat soepvlees hebben we eerst gerookt en daarna in een bierstoof vermalst in de dutchoven. Om het daarna als lunch of bijgerecht op te serveren.

Heerlijk met hartig bruin brood. 

1 persoons recept

Benodigdheden:

Slagerstouw -Dutchoven -Gesloten barbecue -Rookhout beuken. -scherp mes -sateprikkers

Ingredienten:

1 runderschenkel Klont roomboter Kruidenmix SPG (grategoods) 2 hand uien ringen 1 eetlepel bloem 1 fles bockbier 1 blaadje laurier 2 kruidnagels 1 grote eetlepel appelstroop 1 theelepel peper 2 gerookte tenen 1/4  kopje carolina mustard (grate goods) 1 theelepel sambal

Bereidingswijze:

We steken de barbecue aan altijd leuk toch!!. Vervolgens leg je het rookhout in en rondom je vuurhaard. De temperatuur vd barbecue zetten We op 120c. Als je aanmaakblokje opgebrand is dan sluit je de deksel. En laten we hem rustig op temperatuur komen.

Nu hebben we mooi de tijd om de runderschenkel voor te bereiden. Om te beginnen starten we met het slagerstouw. We binden de schenkel op zodat hij niet uit mekaar valt tevens krijgt hij een mooie ronde vorm hiervan. Daarna duwen we 2 spiezen kruislings door de schenkel heen. Deze methode voorkomt dat hij kromt trekt gedurende het garen.

Als dit klaar is dan bestrooien we het vlees rondom in de SPG kruidenmix. En kan hij na even gelegen te hebben lekker indirect gerookt worden. Ongeveer 1,5 uur hebben wij gedaan maar dat is ook afhankelijk van het formaat van je bbq. Ik zou zeggen kijk gewoon tussendoor of hij een mooie mahonie rode kleur heeft gekregen.

In de tussentijd beginnen we aan het stoofvocht. Waar we later dus de runderschenkel in vermalsen. Neem de dutch oven (gietijzeren pan) en Verwarm hem naar 130 graden. We beginnen gelijk en starten met het klontje boter. Als die mooi gesmolten is en bubbelt. Dan gaan de uienringen erbij en bakken we ze even snel tot ze glazig zijn.

Vervolgen bestrooien we uien met de eetlepel bloem. Roer alles om met een houten lepel en giet hierbij een fles bockbier. Nee!! niet opdrinken we gaan ermee koken.

Laat dit even doorpruttelen tot de bubbels weg zijn en roer het rustig door mekaar. Nu gaan we het iets meer op smaak brengen met 1 grote eetlepel appelstroop de geperste tenen knoflook het blaadje laurier en de kruidnagel - theelepel peper. En om het wat slicey te maken hebben wij 1 theelepel sambal erbij gedaan vind je dit lekker dan kun je gerust 2 doen of het weg laten het is vaak persoonlijk.

Laat het geheel lekker doorpruttelen en als je runderschenkel op kleur is leg je hem erin. En gaar je alles door tot een kerntemperatuur van circa 90c a 92c graden wil je het vlees echt super zacht houd je 94c aan. Wij hebben ongeveer 3 a 4 uur nodig gehad maar het is erg afhankelijk hoe dik de schenkel is. Zo hebben we de carolina mustard aan het eind bij de stoof toegevoegd om wat xtra bbq smaakprofiel te creeren. Ik denk zelf dat dit ook wel eerder erbij kan het zal niet zoveel uitmaken verwacht ik.

Het idee achter dit gerecht. De runderschenkel eet je gezamelijk op met bruin brood heerlijk hartig brood. Je kunt tijdens het eten lekker je broodt dippen in het mee geserveerde stoofvocht. Tevens kun je het merg ook als verassing opeten of mengen met het stoofvocht. Als je het op deze manier eet krijg je elke hap een verrassing. Eetsmakelijk.


Kalbi korean ribs

Kalbi korean ribs De meeste bbq,ers kennen wel de shortribs dat stuk rund met die mooie platte botten erin . Meerendeels roken we ze en garen we de ribs low & slow op in de barbecue.

Ben je daar bekend mee dan is dit ook zeker wel interesant. Want korean ribs is het zelfde stuk alleen dwars op de botten gezaagd waardoor je dus dunne lapjes krijg van circa 1 cm dik. En die kun je natuurlijk marineren met de heerlijke koreaanse kalbi marinade.

benodigdheden:

Gesloten barbecue - staafmixer - ziplock zak 

ingredienten:

koreaanse ribs -Bimi - noodles - bosui 

Ingredienten marinade:

7 eetlepels soy saus 3 eetlepels bastard suiker 2 eetlepels rice wine 1,5 eetlepels knoflookpasta 1/3 theelepel gemberpoeder 1/2 theelepel peper 1 theelepel sriracha 1 theelepel sesamolie 1/2 geraspte peer 1/2 geraspte ui 

Blendt alles tot een mooie gladde marinade Nu de marinade klaar is kunnen we de ribs in een ziplock doen. Daarna giet je de marinade in de ziplock en leg hem in de koelkast. Voor het liefst 24 uur maar heb je de tijd niet dan is 4 uur minimaal.

Deze hoeveelheid marinade is genoeg voor 4 a 6 Korean ribs. Nadat de ribs gemarineerd zijn steken we de bbq aan en gaan we direct grillen op 150 graden We doen dit een beetje op gevoel en kijken naar de kleur. Ik doe gerust in het begin een rookhoutje erbij eiken bijv effe een rooktintje en daarna boven het vuur afgrillen tot de gewenste kleur. Wees wel een beetje voorzichtig want de suiker verkleuren gauw naar zwart en dat is zonde.

Koreaanse ribben een zoet zuur stukje rund ja het blijft een beetje bijterig dat mag bij dit stuk vlees.

Waar eet je dit bij: Ik eet het persoonlijk graag bij noodles. Maar het kan ook gerust in een pokebowl met rijst.