Koudrook kast maken.

Welkom Vuurvrienden. Vandaag hebben we het over een winters onderdeel van onze te leuke hobby barbecueen. Het zo geheten koud roken een beetje byzonder want je heb geen vuur maar wel rook!!. Maar als je jezelf een beetje inlees dan heb je al gauw in de gaten dat we daar weer eens een leuke tool voor hanteren van rookplankje,nl. De rookgenerator (Zie video hieronder) dit is een doolhofje waar je houtmot in doet en aansteek zodat het gaat smeulen. Kijk en dan zijn we waar we moeten wezen nu nog een kastje waar we hem inzetten. Dan is dit ook gelijk het punt waar we overstappen naar de rookkast.

Het rookkastje en wat voor materiaal gebruik je hiervoor. Om het kort en heel simpel te vertellen maakt het niet erg veel uit wat voor hout je gebruikt. Ik heb zelf de voorkeur als oud timmerman om massief hout te gebruiken. Maargoed er komen geen hoge temperaturen aan te pas dat scheelt al best heel veel. Wat ik af zou raden is oud en beschimmeld of geverfd materiaal dat zou ik niet doen je product hangt toch best dichtbij en vrij lang in de rookkast vandaar. Trouwens hoge temperaturen kunnen er voor zorgen dat er vieze geurtjes of zelfs giftige luchtjes vrijkomen van bijv je verlijmde houtplaat of de harsen van bepaalde houtsoorten. Het hout wat ik hanteerde is Douglas dit is een hardere naaldsoort wat veelal gebruikt wordt in het buitenleven. Vaak voor verandas buitenkeukens of schuttingen tafels noem het maar op. Echt een veelzijdige houtsoort met een mooi kleur en houtnerf.

Rookkast uitwendige afmetingen

- Hoog 61,5 cm - Breedt 22,5 cm - Diep 21,5 cm 

De materiaal dikte

Achterwand zijwanden bovenkant & voorkant 15mm dik - De bodemplaat heb ik dikker gemaakt omdat hij dan wat stabieler staat door zijn gewicht en is 25mm dik. 

Eerst bekijken we nog wat over de luchtcirculatie in de rookkast. Want je wilt natuurlijk dat de rookgenerator niet uitgaat en je rook moet zeker ook verfrist worden anders krijg je namelijk dat er viezige muffige rooksmaak in je product komt. Ik heb daarom onderin de voorzijde een gat geboort van 18 mm en deze kan ik dichtzetten met een houten ronde schijf. Dus de verse lucht kan hierdoor naar binnen. Dan wil je natuurlijk ook graag dat de rook boven weer verdwijnt dus ik heb daarvoor in de bovenkant 5 gaatjes geboord van 8mm met ook weer een rond schijfje waarmee je hem kunt afsluiten. 

Wat betreft de hoogte vd zogeheten houten roosters. Ik heb simpel gehouden en in 3en gedeeld Dit werkt voor mij goed maar het ligt er ook aan wat je ermee wilt leggen/roken overweeg eerst wat je voor producten wilt gaan roken en schroef de draaglatten op de hoogte die jou past. 

Op de houten roosters hanteer ik grillmatten die knip je makkelijk op maat namelijk.

Tip!! Je zou een cm of 5 boven de rookgenerator nog een paar draaglatten kunnen monteren. Om eventueel een rooster te maken waar je een stuk aluminium folie op kan leggen als rookverdeler. Het smeulende rookmot geeft iets warmte en dit zou dat ook kunnen tegen houden.

High heat gasket vervangen

Onderhoud is natuurlijk ook erg belangrijk bij je barbecue. En als je met regelmaat je kamado op hoge temperatuur gebruik slijt natuurlijk het band wat je kamado luchtdicht afsluit. Dit band wordt ook wel gasket genoemd en is er in meerdere kwaliteiten te verkrijgen zoals het zwarte wat vrij snel verslijt want het is niet echt bestemd voor temperaturen. Dan heb je dit gasket ook in het grijs en dit is al stukken beter want dit gaat echt veel langer mee en zeker als je vaak hoge temperaturen hanteer. Vandaag houden we het even hierbij want we gaan de gasket vervangen voor grijze die dus hoge temperatuur kan verdragen. Even kort er is ook infinity gasket gemaakt van glasvezel dit is helemaal top maar past door de dikte niet op elke kamado. Deze gasket is ook stukken duurder en op de primo die ik dus nu hanteer niet toegankelijk.

Hieronder staat een video waarin alles haarfijn wordt uitgelegd. 

De benodigde tools:

plamuurmes of oude beitel stanleymes schuurpapier aceton met een doek.

#verrektelekker 

Unboxing the spit on fire kamado spitring

📽 Video beschrijving Unboxing the spit on fire dat is wat we in deze video doen. We nemen alle aspecten onder de loep en geven een helder beeld van wat wij ervan vinden. Het betreft niet alleen de spitring voor de weber summit E6. Maar om alle spitringen van the barbecuelady. Want eigenlijk zijn ze allemaal gelijk behalve het formaat.laat gerust een comment achter dat vinden wij alleen maar fijn.

Unboxing de weber summit e6

📽 Video beschrijving: In deze video unboxen we de weber summit kamado e6. we hebben hem opgehaald bij de original weber store amersfoort. overigens een fantastische winkel. Maargoed we gaan hem eerst maar eens uitpakken en in mekaar zetten. En jullie natuurlijk alles laten zien. blijf gerust hangen op mijn kanaal abonneren kost helemaal niks je krijg alleen honger.

Deel deze pagina