Mediteraans piepkuiken

Kijk als Barnevelder is kip natuurlijk wel heel erg bekend terrein. En heb natuurlijk je dan vele ideeen met kip gezien. En dan is dit mediteraanse piepkuiken weer een leuke variant om te maken met zachtte romige smaken geeft dit recept een echtte frans vakantie gevoel.

Benodigheden:

Rookplank - skillet - houten lepel - gesloten barbecue.

Ingredienten:

olijfolie - 6 voorgegaarde aardappel partjes - 240 gr boursin cuisine - 125 gr kookroom - 2 sjalotjes - 5 champignons - 1 theelepel peper - 1 glas sauvignon blanc - 3 eetlepels gedroogde peterselie - bosje tijm - snufje zout - 1/2 teen gerookte knoflook.

Bereidingswijze:

En dan beginnen we gelijk maar goed we steken de bbq aan en delen hem direct in op 150 c . In dit geval een leuke kogel bbq. Dus halveren we de barbecue links is indirect en rechts is direct boven het vuur. We vatten het piepkuiken en dan vraag je jezelf ondertussen natuurlijk af wat is een piepkuiken. Nou dat leg ik dan meteen maar uit.

Een piepkuiken is een franse delicatesse. Jawel kip en vrijwel jonge kip. Ze zijn ongeveer tussen 4 a 6 wkn. super zacht van smaak en structuur zo groot als een flinke vuist dus bestemd voor 1 persoon.

Nu het duidelijk is wat er bereid gaat worden gaan we hem maar meteen in de mediteraanse rub zetten (zie afbeelding). Zo bestrijken we de kip lichtelijk in de olijfolie want dan plakt de rub wat beter vast  en strooien hem in de mediteraanse rub.

Als de barbecue op ongeveer 150c staat gaat de kip op de rookplank en leggen we hem rechtstreeks boven het vuur. Er zijn uiteindelijk vele discussies over een rookplank nat of niet nat is de gestelde vraag. En als oud timmerman en dus best wel heel erg bekend met hout. Heb ik nat hout nog nooit zien roken. Want je krijg van nat hout stoom met een houtsmaak. Dat kun je ook zeker gebruiken maar dat is echt een andere methode. 

Wij gaan voor dat vleugje rook dus droog recht boven het vuur.

We nemen vervolgens de skillet en warmen deze op met middelhoog vuur. Dan mag meteen de boursin erin met de kookroom en meng het goed met een houten lepel door mekaar. haal de buitenste schil van de sjalotjes en leg ze lekker in de saus.

Giet hierbij het glas witte wijn en laat het lekker even licht opwarmen. Wel tussen even roeren hoor. Dan gaan de rest vd ingredienten er ook bij en de in plakjes gesneden champignons. snufje zout en de peper. 1/2 teen gerookte knoflook. hmm het ruikt nu al heerlijk rondom de bbq dus sluiten we hem en laten we alles even lichtelijk doorgaren.

Hoog tijd om de kip op temperatuur te meten en bij 72gr in de borst is hij klaar.Tussendoor hebben we natuurlijk niet stil gezeten en hebben we de aardappel partjes op een spiesje lekker op kleur gegrilled. dus we kunnen het gaan uitserveren. Maar nadat we hem gegarneerd en aangekleed hebben met de tijm.

het idee achter dit gerecht:

Als je nou op je gemak wilt eten met geen haast en heerlijk wilt genieten van de rest van je chauvignon blanc. Dan kan dat gerust want de kip blijft lekker warm in de skillet. En overheerlijk eten met een frans getinte boursin saus en natuurlijk de  mooie rooksmaak geeft je dit een fantastisch gevoel.

Deel deze pagina