Carolina mustard saus

De carolina mustard

Deze typische gele Amerikaanse bbq saus uit carolina heeft een zoet zure smaak. Persoonlijk vind ik hem heerlijk op varkensvlees maar bij gegrilde kip mag hij eigenlijk ook niet ontbreken als dipper. 

Vrij simpel om te maken gewoon ff mengen en na ongeveer 24 uur is hij pas echt op smaak. Je kunt hem ongeveer 4 wkn bewaren in een afgesloten pot in de koeling. Eetsmakelijk ofwel #verrektelekker

Yakitori tare - bbq saus

Yakitori tare

Yakitori een super lekkere manier van barbecueen. Een manier van grillen die veel in korea en japan gehanteerd wordt. En eigenlijk vrij simpel te doen is als je maar een tare hebt.  We leggen even kort uit wat je doet met yakitori.

Men neemt spiezen en snijd het vlees ongekruid in blokjes van circa 2 cm groot. Je neemt de spiezen en prik ze ter breedte van je grill vol. Ik heb er een speciale yakitori grill voor maar heb je dat niet geen probleem!! Gebruik dan wat je wel hebt.

Eigenlijk is yakitori grillen zonder rooster op hoge temperatuur. En dat doe je dan weer met een konro of een shichirin grill. Meerendeels wordt er binchotan houtskool voor gebruikt. Deze houtskool is zo hard als steen peperduur en rook& geurloos. Tijdens het grillen draai je continu de spiezen rond tot de buiten kant wit is geworden dus buitenom zijn ze dan gaar.

Wat dan weer inhoud, Dat de tare erop mag. Zou de kip in dit geval nog rauw zijn dan krijg je probleempjes met bacterieen ofwel kruisbesmetting.

Bestrijk de kip 2a3 keer met de tare en blijf tussendoor continu draaien. Dan gaan we nu verder met hoe we de tare ofwel bbq saus maken.

Ingredienten:

450 ml mirin - 300 kikkoman soyasaus - 2 tenen zwarte knoflook - 5 tenen knoflook - 300 ml witte sherry La guita manzanilla - 50 gram gember schijfjes - 1 kilo kippevleugels - tabasco 

Om te beginnen roken we de kippevleugels en halen we het vlees van het bot af. dit kun je gerust opeten of voor wat anders gebruiken. leg de botten in een grote schaal of skillet en gaar ze tot ze mooi bruin zijn.

Meng nu alle ingredienten samen en kook alles licht in en voeg hierbij de gebruinde kippebotten. laat alles nu rustig afkoelenen zet het in de koeling voor 1 nacht.

Na 24 uur mag alles gezeefd worden zodat er geen kleine stukjes meer in de saus zitten. uiteindelijk is de tare nu klaar voor gebruik. Let op! Stel je voor je wilt yakitori gaan maken dan kook je de tare elke keer even kort in voor het gebruik.

Want dan is hij lekker vloeibaar en zijn de bacterieen dood gekookt. Op deze manier kun je de tare voor jaren gebruiken. Mits je hem elke keer na gebruik afdek en in de koeling zet. 

#verrekte lekker 

Barbecuesaus 

Redbull bbq saus

Natuurlijk is het leuk om ook af en toe eens een mooi sausje te maken en dan is deze wel een echtte aanrader. Redbull bbqsaus een beetje vreemd maar de complexe smaken van dit drankje kun je goed hanteren voor de xtra touch.

Je neem 500ml Heinz ketchup en meng dat met 350ml redbull.  Roer het goed door mekaar en giet het in een lage pan/ skillet hoe meer oppervlakte je heb des te meer kan de rook erin trekken.

Vervolgens steek je de bbq aan en richt je hem indirect in.Houtskool acacia - rookhout kers. De temperatuur van de bbq stel je in op 110c.

Nu gaan gelijk de kersen chunks erbij in want we gaan er een mooie rooktint aan geven. Ik heb er 3 gebruikt en verdeeld over een periode van 4 uur toegevoegd.

Vervolgens sluiten we de bbq en roeren we om het half uur de saus door mekaar.als na 3 a 4 uur de saus mooi gerookt is en ook dikker geworden is doen we de rest vd ingredienten erbij. ik heb het nog even door laten pruttelen om de smaken lekker los te laten komen en al roerende te mengen.

Het ligt eraan waar je de saus voor wilt gebruiken als je hem dun wilt hebben kun je gerust nog een beetje redbull of appelsap toevoegen om de juiste vloeibaarheid te verkrijgen. Ik maak de saus meestal een dag voordat ik hem wil gebruiken.want dan kan hij goed op smaak komen

Ik gebruik deze saus graag op kip of ribs maar leef je lekker uit misschien vind je het wel lekker op je burger. 

ps de verdere ingredienten staan hieronder

#verrektelekker

Deel deze pagina